VEZETŐI INFORMÁCIÓS ESZKÖZÖK

InfoGrid NaviGlass

Törzsek

Termékek

A terméktörzs szabadon kialakítható csoportosítást tesz lehetővé. A csoportok hierarchikus szerkezetbe rendezhetők. Minden megszokott mappa-jellegű művelet elvégezhető rajta, például áthelyezés, átnevezés, törlés, almappa hozzáadása. A termék listában tetszőlegesen kialakítható a törzset képező alaptermékek halmaza.

Alapvetően két típusba sorolhatók a termékek; egyszerű és összetett. Az összetett termékek abban nyújtanak segítséget, hogy a vevői rendelések rögzítése során lehetőség nyílik arra, hogy egy már bizonyos szinten összeépített alaptermékekből induljon ki. Összetett termékek esetén minden összetevőhöz beállítható az alapértelmezett megmunkálás lista.

Minden termék esetén már törzs szinten megadható egy színválaszték. Ebből a színválasztékból lehet a megrendelések rögzítése során kiválasztani a vevő által igényelt konkrét színt. A termékek alapértelmezett megmunkálásokkal is elláthatók. Így amikor a vevői rendelések rögzítése során a szükséges megmunkálások listája összeállításra kerül, a termékhez törzs szinten hozzárendelt megmunkálás lista automatikusan hozzáfűzésre kerül az adott munkadarab műveleti listájához.

Megmunkálások

A megmunkálások törzs tartalma teljesen szabadon alakítható. Minden megmunkálást kötelezően egy műveletcsoportba sorolunk be. A műveletcsoportok listája egy rendezett lista, azaz a rendszerben szabadon beállítható sorrend egy technológiai sorrendet ír elő, amelyet a rendszer minden munkadarab estén ellenőriz a téves gyártási folyamat megelőzése érdekében.

Minden megmunkálás esetén beállítható az ún. geometria (kerület vagy felület), amely automatizálja az egyes megrendelések rögzítése során az adott megmunkálásból szükséges mennyiség számítását.

Árképzés

A rendszerben minden árlista szabadon létrehozható pénznemhez van kötve. Az árlisták alapvetően az alaptermékek és a megmunkálások függvényében alakíthatók ki. A megmunkálások árképzése során figyelembe vehetők és megkülönböztethetők az alkalmazott alapanyagok is. Az egyes megmunkálások árlistánként rendelkezhetnek alapárral, illetve alapterméktől függő árral is. Minden árlista hozzárendelhető a partnertörzsből kialakított vevőlistához.

Ajánlatok

A megbízók által igényelt beépítési munkálatokhoz szükséges teljeskörű ajánlatkészítési modul a kalkulációs funkcióin keresztül nyomonkövethetővé teszi a teljes ajánlatadási folyamatot. Az ajánlatkészítés során mind az alaptermékek, a szerelvények és a szükséges megmunkálások tekintetében a rendszer törzsadataira támaszkodva a partnerek részére személyre szabott ajánlatváltozatok állíthatók ki.

Az ajánlatkészítő modul automatikus dokumentáció generálással rendelkezik, így esztétikus formátumú ajánlati dokumentáció nyújtható át az ajánlatkérő partnerek számára.

Az esetleges változtatási igények esetén, miután a módosított kalkuláció elkészült arendszerben, az ajánlati dokumentum egyetlen kattintással újragenerálható.

A modul engedélyezési megoldással is rendelkezik, ezáltal csak ellenőrzött ajánlati tartalom kerülhet ki a rendszerből.

Megrendelések

A megrendelések modul a teljes körű vevői igények rögzítését teszi lehetővé. Az igény felvétele során lehetőség nyílik a partneradatok, elérhetőségek, kért és vállalt határidők, megjegyzések rögzítésére. A megrendelések tételekre - ún. munkalapokra - oszthatók.

Minden, a megrendelésben szereplő munkadarab,külön munkalapra kerül. A munkalapok biztosítják a gyártási folyamat nyomonkövethetőségét a rendszerben. Minden munkalap lehetővé teszi, hogy a rendszer felhasználója kiválaszthassa az alapterméket, majd annak megmunkálási lépéssorozatát.

A végtermékre vonatkozó gyártási paraméterek beállítására is lehetőség nyílik, például szélesség, hosszúság, mennyiség. Természetesen a munkalapokhoz tartozó műszaki rajzok feltöltésére is lehetőséget biztosít a rendszer.

A vállalati rendszerbe befogadott megrendelések és a létrehozott munkalapok listájáról e-mail alapú visszaigazolás küldhető ki a megrendelők számára, amely tartalmazza az egyes munkadarabokhoz tartozó azonosító számot is. A megrendelések vevő általi közvetlen beküldésére is lehetőséget biztosít a vállalati rendszerhez integrált webhely, ahol az arra jogosult (azonosítóval rendelkező) felhasználók önállóan adhatják meg a rendelt munkadarabok paramétereit – alaptermék, szükséges megmunkálások, műszaki rajzok.

A megrendelőhöz hozzárendelt árlisták közül választva lehet a munkalapok, így a teljes megrendelés, árazását automatikusan elvégezni. Mind az alaptermék, mind a megmunkálások tekintetében a szükséges mennyiségek figyelembevételével történik meg az árak kialakítása. Természetesen felárak, valamint kedvezmények is alkalmazhatók külön-külön munkalaponként. A beárazott munkalapokról szintén e-mail alapú értesítés küldhető ki a vevő számára.

Kapcsolódó funkciók

A rendszerben lehetőség van a munkalapok vagy teljes megrendelések exportjára az ún. „Opty” rendszer valamint egy külső számlázó rendszer számára. Az „Opty” rendszer az alapanyagok felhasználásának leghatékonyabb módját biztosítja.

A külső számlázórendszer számára megfelelő szerkezetű és adattartalmú tranzakciós fájlok készülnek a munkalapok tartalma alapján.

Az elkészült megrendelésekhez a szállítólevelek tartalmának generálása is automatizált módon történik.

Elektronikus munkalap applikáció

A vállalati rendszerben elkészített munkalapok teljes körű adattartalma elérhető egy táblagépre megvalósított applikáció segítségével.

Az elektronikus munkalapot megvalósító applikáció többes célt lát el. Alkalmas az ún. gyűjteménykezelésre, mellyel az egyes raktárhelyek közti mozgásokat valamint a külső telephelyen történő megmunkálások nyomon követését teszi megoldottá.

Legfőbb funkciói a termelési (megmunkálási) folyamatok menedzsmentjét támogatják. Az applikáció segítségével az üzem területén online elérhetők a megmunkálásra várakozó munkadarabok alapadatai, valamint a hozzájuk tartozó műszaki rajzok is.

A rendszer lehetővé teszi, hogy akár vonalkódolvasás, akár felhasználói interakció segítségével az egyes megmunkálások elindításának és befejezésének ténye naplózható legyen. Így a vállalati rendszerben valós időben ellenőrizhető a termelési folyamatok aktuális állapota.

Az applikációban indított és befejezettnek jelölt megmunkálások az időbeli teljesítmények mérésére is lehetőséget nyújtanak.